Loading...
  • KUD Baščaršija
  • KUD Bascarsija
  • KUD Baščaršija
  • KUD Baščaršija
  • KUD Baščaršija
  • KUD Bascarsija
  • KUD Baščaršija
  • KUD Bascarsija
  • KUD Baščaršija

ČUVARI TRADICIJE BH FOLKLORA

Baščaršija je istinski reprezent autentične nacionalne bosanske i hercegovačke kulturne baštine i naslijeđa. Svoj rad zasniva na struci, sistemskom radu i tradicijskom prezentovanju folklorne baštine i tradiciji postojanja dugoj više od sedam decenija.

Veliko bogatstvo ovog ansambla i grupe je autentičnost, izvornost i umjetnička vrijednost bosanskog i hercegovačkog i ex-Yu repertoara koreografija i scenskih postavki. Sve koreografije i scenske postavke su postavili najveći i najpriznatiji stručnjaci iz oblasti folkloristike i srodnih nauka.

Baščaršija je ustanova koje se može pohvaliti velikim fundusom orginalnih narodnih nošnji, odjevnih predmeta, scenskih kostima i rekvizita, aksesoara, tradicionalnog nakita i velikim brojem muzičkih instrumenata za orkestriranje i tradicionalno muziciranje.

Baščaršija je član CIOFF BiH (Savjet organizatora festivala folklora i tradicionalne umjetnosti u BiH) i SAKUD KS  (Savez amaterskih kulturno-umjetničkih društava Kantona Sarajevo).


               

Najnovije vijesti


Bas gallery

BAŠ. GALLERY, BAŠČARŠIJA, KUD, FUNDUS, NOŠNJE, ORGINAL

Ansambl narodnih igara i pjesama

Sačuvano folklorno blago stoljećima služi kao inspiracija mnogim umjetnicima u stvaranju vrijednih umjetničkih dijela u sferi muzike, plesa i baleta. Ansambl narodnih igara i pjesama Baščaršija sa svojim scenskim izvedbama, bogatim repertoarom i koreografijama je sama perjanica i lider u prezentiranju autentičnog folklornog stvaralaštva Bosne i Hercegovine i Sarajeva.

Narodni orkestar

Repertoar narodnog orkestra pokriva aranžmanski obrađene koreografije kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Kosova. Specifičnost orkestra nije samo u kvaliteti aranžmana i izvedbi u punom orkestarskom sastavu, već i u njegovanju izvedbe na tradicionalnim instrumentima, među kojima se nalaze: šargija, zurna, lijerica i tradicionalni bosanski bubanj. Orkestar sarađuje sa svim ansamblima i sekcijama koje djeluju u KUD Baščaršija.

Pogledajte jedan od naših nastupa

Scroll to Top