Loading...
  • KUD Baščaršija
  • KUD Bascarsija
  • KUD Baščaršija
  • KUD Baščaršija
  • KUD Baščaršija
  • KUD Bascarsija
  • KUD Baščaršija
  • KUD Bascarsija
  • KUD Baščaršija

ČUVARI TRADICIJE BH FOLKLORA

Baščaršija je istinski reprezent autentične nacionalne bosanske i hercegovačke kulturne baštine i naslijeđa. Svoj rad zasniva na struci, sistemskom radu i tradicijskom prezentovanju folklorne baštine i tradiciji postojanja dugoj više od sedam decenija.

Veliko bogatstvo ovog ansambla i grupe je autentičnost, izvornost i umjetnička vrijednost bosanskog i hercegovačkog i ex-Yu repertoara koreografija i scenskih postavki. Sve koreografije i scenske postavke su postavili najveći i najpriznatiji stručnjaci iz oblasti folkloristike i srodnih nauka.

Baščaršija je ustanova koje se može pohvaliti velikim fundusom orginalnih narodnih nošnji, odjevnih predmeta, scenskih kostima i rekvizita, aksesoara, tradicionalnog nakita i velikim brojem muzičkih instrumenata za orkestriranje i tradicionalno muziciranje.

Baščaršija je član CIOFF BiH (Savjet organizatora festivala folklora i tradicionalne umjetnosti u BiH) i SAKUD KS  (Savez amaterskih kulturno-umjetničkih društava Kantona Sarajevo).


               

Najnovije vijesti


Ansambl narodnih igara i pjesama

Sačuvano folklorno blago stoljećima služi kao inspiracija mnogim umjetnicima u stvaranju vrijednih umjetničkih dijela u sferi muzike, plesa i baleta. Ansambl narodnih igara i pjesama Baščaršija sa svojim scenskim izvedbama, bogatim repertoarom i koreografijama je sama perjanica i lider u prezentiranju autentičnog folklornog stvaralaštva Bosne i Hercegovine i Sarajeva.

Narodni orkestar

Repertoar narodnog orkestra pokriva aranžmanski obrađene koreografije kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Kosova. Specifičnost orkestra nije samo u kvaliteti aranžmana i izvedbi u punom orkestarskom sastavu, već i u njegovanju izvedbe na tradicionalnim instrumentima, među kojima se nalaze: šargija, zurna, lijerica i tradicionalni bosanski bubanj. Orkestar sarađuje sa svim ansamblima i sekcijama koje djeluju u KUD Baščaršija.

Dječije folklorne sekcije

Dječije folklorne sekcije Baščaršije broje preko 130 članova, koji su raspoređeni u više grupa i to izvođački dječiji ansambli i pripremni dječiji ansambli. Svake školske godine, tim grupama se pridružuju djeca školskih folklornih sekcija iz nekoliko osnovnih škola sa kojima Baščaršija aktivno surađuje.

Pogledajte jedan od naših nastupa

Scroll to Top